Tuesday, 10 January 2006

Rendang oh rendang..

RESEPI : Rendang Daging

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai
segenggam cili kering (potong2, rendam dulu ngan air panas)
halia
lengkuas
kunyit
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 sudu ketumbar
**Kisar bahan2 di atas


bahan2 lain;

1kg daging lembu (seb baik daging kuceng xleh makan..Slmt ab beng raya haji ni)hehe..
santan (guna kotak yang segera je, 1 kotak..hehe)
krisek (pun boleh beli yg dah siap.. xlrt nak buat sndri)
daun kunyit, daun limau purut
1 keping asam keping



Cara2 membuatnya

1. Daging potong nipis2
2. Rebus dalam rice cooker bagi empuk (sekurang-kurangnya 1 jam)
3. Bila air rebusan daging tu dah mengering sket, mskkan bhn2 kisar
4. gaul, tunggu pekat
5. Masukkan santan dan kerisek
6. Bila agak2 kering, masukkan daun kunyit + daun limau purut (sukatila nk hiris nipis2 ke bubuh mcm tu je..)
7. Masak smpi rendang tu kering. (kalau suka yg berkuah, takyahla tggu kering..)
8. Dah siap dah.. jgn lupa bubuh garam, ajinomoto(optional), dan gula secukup rasa

*************************************************************************************




Hahahahha...
Saja tampal resepi kat sini. Raya lah katakan.. Bukan susah sgt pun buat rendang daging ni. Dalam rice cooker je. Korang kalo dok asrama, tak blk kg pun leh buat sendri. Cuma leceh nak tggu daging tu empuk je. Petua org tua2, masak daging tu dengan air kelapa muda. Tak pun, nak lg ekstrem, bubuh penadol. HahahHahaha.. Tapi aku tanak la org mkn rendang aku ni pening2 lalat lak nanti.. hehe..

Sebenarnya, ni 1st try aku buat rendang sendri. Slama ni, raya kat umah mama yg buatkan. Aku tlg potong2 bwg, buat krisek ke..

Disebabkan tak balik beraya kat kg + ngidam rendang daging, aku sms mama mintak resepi. Dia suh beli rempah Brahims yg dah siap tu je. Mama igt aku ni loser kot, tak reti msk lgsg. Haha.. Tp tu la, kalo kat umah aku mmg buat2 tak reti msk sbb mls. Nak mama gak yg msk. Haha.. Eisk..x syiokk guna paket segera ni! Nak gak buat cara traditional. Mintak resepi dari akak aku lak. Seb baik dia bg. Blaja dari sms je ni tau! Hehe..

Tengah rebus ketupat segera ni, nak tunggu kwn2 aku datang beraya. Malam tadi aku msk rendang daging, diorang msk kuah kacang n rendang ayam. Nak kata open house tu, tak la open sgt. Psl kitorang buat ckp2 utk perut kitorang je. HahahHahaa.. Tapi sapa2 yg muka tak malu tu, kalau brani dtgla rumah ye??

Selamat Hari raya AidilAdha!!



Gambar : Lakonan semata-mata..

25 stalker (s):

  • bertique

    laaa alamat ghumah nyer mana ?? :P

    takpe la, am sure dah abes pun rendang nyer kan ...

    sangap lagik ..

  • zuhri

    tak ajak kita laaaaaa......i'm so hurted

  • pinky angel

    bertique
    alamat??ecece.. kalo bg nak dtg ke?
    give u some hints la

    ..somewhere in kajang..
    ..bangunan tinggi2.. tingkat 8..

    hahaha..slamat mencari!

    zuhri
    huhuhuuu..u x msk dlm share la.
    len kali bg sumbangan skali kalo nak join.tolong anyam ketupat ke.. hehe

  • Cik Puan Muda Stress

    kalau letak panadol bukan lagi orang tak pening ke? ye la.. panadol tu kan ubat bagi yang sudah sedia pening?adakah ini bermakna kalau orang yang tak pening makan rendang panadol, dia akan menjadi pening? atau pening2 lalat? sebab panadol bukan dibuat untuk lalat? jadi orang yang tak pening, kalau makan penadol akan jadi seperti lalat yang tak boleh sembuh peningnya kalau makan panadol sekalipun???

    p/s: i terer goreng telur. betul, tak tipu punya..

    p/p/s: and for some weird reason, i also terer buat roti bakar.

    hurm...

  • zuhri

    takat anyam ketupat, no hal one. masa sekolah dulu, i masuk kelas anyam ketupat. tapi tau ketupat abwang ajer la. masa nak belajar buat ketupat satay, my teacher berenti lak. next time, u tell me, eh?

    cik puan, u make me pening la...hahaha

  • aikly

    sungguhla best beraya kat umah mak!
    ada rendang ayam, sayur masak lodeh

    dulu masa study, 4 thn aku tak balik beraya kat kg. nasib baik ada jiran yg baik2..derang jemput g makan kat umah derang. hehehe x yah susah2 masak : )

  • pinky angel

    cik puan
    aduu..pening baca ur msg.penadol..penadol...

    penadol kalau di ambil dlm kuantiti yg berlebihan,leh menyebabkan anda pening2 lalat atau mungkin terus ke hospital.or worst, trs ke kubur..hehe..

    don't try at home ya children..

    zuhri
    wahh..great!! me can only do the ketupat satay.. gud combination la kita ni kan?? hahahhaa..

    aikly
    rendang ayam tak sebest rendang daging.Sbb tu aku berusaha nak buat sndri. Ngidam!!!

    ++ jiran aku suma cina.. huaaaa!!!

  • zuhri

    jiran cina, u kenyang ler raya cina ni. pass sikit limau tu kat kita, ye?

  • pinky angel

    zuhri
    unfortunately...kitorang kat condo mcm ni tak mengenali jiran msg2.. hahahahaa.. Juz knl muka jek. say hi ala kadar

  • bertique

    haha .. kalau diberi alamatnyer kan pergi .. kalau beri la .. masalahnyer, sure dah abes kan rendang tuh ..

    *batu belah batu bertangkup ....

    i pun terer gak, terer makan ketupat walaupun i tak suka sgt ketupat pasal masa ngayam ketupat mesti ramai yg ngumpat makan lak tahu sumbat, sotong sumbat harus la melompat lepas tuh ..

    CNY nnt ada buat mkn2 lagik??

  • pinky angel

    bertique
    eii..rasa nak sekeh2. aper u merepek ni??len kali kalo nak join, bwk la sekor 2 kambenk u buat korban ek? hahahahaa...

    CNY ada.. jiran i masak babi panggang. kalo u nak join, i bitau dia. hahahhahaa

  • bertique

    eleh ngk tuh .. "kalau nak join bawak la kamben"

    camna nak bawak? buat mkn2 pun tak invite .. ish ish ish ..

    dah tuh nak sekeh kita lak tuh, dah la mkn rendang tak ajak :P

    heheehe

  • pinky angel

    bertique
    alalalalaa..
    majuk lagik ke?
    ye la..ye la..
    lps ni tanak ajak lagik. hahahhaa..

  • zuhri

    kalau kat indon, dia cakap babi guling....hahahaha. terbayang2 diguling-gulingkan menatang tu...yuck!

  • Wong Ah Beng

    :)

  • pinky angel

    zuhri
    uUuuu..sedap tu. tanya ab beng.Dia msti slalu mkn.hehe...

    ab beng
    lu senyum sbb lu suka makan babi kan? mesti lu dah telbayang babi guling yg zuhri ckp tu..

  • zuhri

    wahhh...sudah ada gambar. mana gambar u, pinky?

  • pinky angel

    zuhri
    hehe..baru cuci td. (transfer dlm PC)
    me yg pakai baju pink..
    eh, takde ke??

  • Cik Puan Muda Stress

    entry ini membuatkan saya bertambah lapar.. orang kata kalau pegi jogging memang akan lapar selepas itu.. orang kata laa..

  • kiflie

    LapaR...daging oh daging!! =)

  • zuhri

    oit, yang baju pink tu pakai samping. sejak bila engko pakai samping masa raya ni? ishh...risau ler mak bapak nak carikan menantu...hehehe

  • Wong Ah Beng

    :(

  • pinky angel

    cik puan
    btul tu, lapa..
    lpsjogging anda ptt trss mkn nasik lemak utk mencegah kelaparan. hahaha

    kiflie
    lapar? jom mkn.. ke diet gak??join cik puan jogging la

    zuhri
    hahaha..tu bkn kaler pink la, tp peach. Saya pakai baju ijau. Yg mana 1 tu kene teka la..

    ab beng
    y kitty?? kenapa masam2 muka ni?wa miss ur smile..

  • Cik Puan Muda Stress

    terima kasih la kerana memahami.. i ske yew!

  • pinky angel

    cik puan
    ahahHahahahaaa...
    Mari makan nasik lemak!

Related Posts with Thumbnails