Tuesday, 25 August 2009

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan..


Sempena Ramadhan ni, aku nak buat entry dalam bahasa ibunda aku, bahasa Melayu. Selama ni tulis English bukan apa, nak improve my English je. English aku sangat la tunggang langgang dan sebab tu timbul inisiatif nak tulis blog dalam English. Bukan berlagak or what so ever.


Dulu ada try nak convert balik blog pada BM, tapi tulis half je.. pastu blank. Susah rupanya nak tulis blog dalam BM ni. Mesti kena ada rojak English + BM. Kalau tak, nanti jadi macam karangan sasterawan negara blog aku ni.



Alkisah nak dijadikan cerita bulan Ramadhan, ni Ramadhan pertama aku sambut sebagai seorang ibu.. dan Aidil fitri kali ni mesti lagi meriah sebab sambut dengan budak kechik nyomei bolat2 tu.. Dahla makin buas.

Entry ni takde hala tuju sebenarnya. Main taip je. Bubuh gambar ok gak kan? Takla boring sangat. Let see.. Gambar makanan di bulan puasa?



English breakfast




2 minggu sebelum puasa punya projek. Tiba-tiba ngidam makanan ni. Kacang je buat.

Korang beli baked beans, cendawan butang dalam tin, panaskan je.

Tabur la sket salt and pepper.

Kalau jumpa peeled tomatoes dalam tin buh skali.
Aku tak jumpa, so aku bakar je la tomato segar dlm oven.

Goreng telur, goreng hash brown.

Semua ada kat kedai. Goreng2, siap. Omputih ni mana la se- terror kita nak masak nasik lemak buat sarapan. Semua goreng2, buh salt and pepper je.

English breakfast yang sebenar ada bacon and sausage. Aku punya ni versi vegetarian.


Tapi yang nak berlagak sket kat sini, aku buat sendiri hash brown. Tak susah, rahsia untuk mendapat hash brown yg rangup dan sempurna adalah anda perlu squeeze out all the moisture from the potatoes. Nampak renyah, tapi buat la baru jadik rangup. Kalau tak, mau benyek je jadi bergedil. Baik korang buh kat soto. Resepi sila belek sendiri di internet.



... makanan kedua..


Puding Caramel



..yummy! Malam tadi baru buat. Nak beli kat bazar Ramadhan mahal. Tak puas makan.

Petang ni leh buka puasa dengan puding caramel yg dah disejukkan 1 hari 1 malam. Korang telan air liur je la ye?



Last but not least..

"I see blue.."


(Ni bole makan gak. Geget bahagian perut dan peha)

15 stalker (s):

  • dorasakura

    sedapnye puding caramel cik!!! pos la kat umah saya sket :D

  • mysara

    naseb baik aku bukak blog ko lps buka puasa...kalau tak,mau terliur gak tgk puding tu..maklumlah,aku mmg hantu puding.. letak la resepi puding kegemaran aku tuh..lama dah tak buat.xigt..

    amaran kpd mak budak;
    kalau yer pon lapar,sila jgn geget kimi...

  • lily lotus

    eee tak tahan betul geram tgk ur kimi! seb baik anak orang..hiksss..salam ramadhan dear ;)

  • Pinky Angel

    cik dora,
    cik pula poskan kimchi saya okeh? hehe..

    mysara,
    aku baru buat puding tu mggu lps. tp aku buat resepi aku sendiri la.. bukan yg mak aku ajar tu. hehe.. Nanti aku rajin aku bg resepi tu okeh?

    makin lapa kalo budak tu ngade2 nak dilayan mcm2. Geram, geget je..

    sis lily,
    hehe.. salam ramadhan to u too!! Semoga berjaya men train hero2 tu puasa..

  • zura_betty

    hushhh.. sungguh mengiurkan aku tgok puding caramel tu..! bak cini cikit..!
    aieee.., makin tembam budak cinonet sorang nie..? ape kau bg makan boleh jd gitu..! hahahaha

  • Pinky Angel

    zura,
    aku bg susu badan je. Dia tak suka makan. Susah payah nak bg dia makan. Makan ciput je.. Jap lagi susut la bdn dia tu..

  • Atiqah

    saya nak order budak tu satu ye! Yang sedap dipicit digigit tu.

  • Pinky Angel

    Atiqah,
    hehe.. Dia gigit ko balik baru ko tau..

  • Nur

    hepi ramadhan sis! nih nak booking peha and perut si bulat tuh hehehe

  • JenMarie

    Pinkyunki????lol

    hey, gd 2 cya Yun. Tt kiddo's cute! And U look absolutely fabby too!

    ps: A blessed month to u & your luv'd ones grrl

    xoxo

  • dorasakura

    kimchi tuk cik tu cam da expired je...huhuh

  • Ayu SHAMZA EaRyMuA

    dalam byk2 pixie, aku plg suka yang 'alive' tu, haha..! sgt menggeramkan! how i wish anak gebu sangat cam tu, ngehehe..

    cam sedap dipelok je tuh..

  • Pinky Angel

    Nur,
    Boleh.. hehe..


    Jen,
    Me? Fabby? are u kidding? gained a lottt of weight after pregnancy. Hate this.. Envy u.. ;p

    xoxo


    cik dora,
    ala..tak pe la. nnti cik gi Korea lg saya kirim lg skali..


    ayu,
    sedap dipelok..mcm bantal kekabu. hehe.. nnti ko dpt la 1 tak lama lg..

  • Sue

    saja aje buat aku rasa nak makan semua benda ni..hmm..ilyana..lagi satu minggu aje..nervous....

  • Pinky Angel

    Sue,
    aku doakan semua selamat.. don't worry too much ok?

Related Posts with Thumbnails